ცნობილი ადამიანები მსოფლიოს სხვადასხვა ქვეყნებიდან, რომლებიც იოგით არიან გატაცებულნი, მასებში აქტიურად ცდილობენ გაავრცელონ სწავლება ჯანმრთელი ცხოვრების ინდური წესის შესახებ. აიურვედას მცნებები სასარგებლოა არა მარტო მათთვის, ვინც მცხუნვარე მზის ქვეშ ცხოვრობს ჭრელ ინდოეთში, არამედ მათთვისაც, ვისაც უნდა უბრალოდ, რომ სწორად იკვებებოდეს. ვნახოთ აბა რას გვთავაზობს უძველესი ტრადიცია საკვებთან მიმართებაში.
ჭამე მაშინ, როცა მოგშივდება
აიურვედას ტრადიციებში არ არის ისეთი მცნებები, როგორიცაა საუზმე ან ვახშამი, როგორც ჩვენ ვყოფთ ამას ჩვეულებრივად. სამაგიეროდ, ჭამო მაშინ, როცა გშია – აუცილებელიცაა და სასარგებლოც. ბუნებრივი რიტმები ყველა ადამიანს განსხვავებული აქვს, და ინდოელები ისე როგორც სხვა არავინ, გვირჩევენ რომ ამ რიტმებს ყური დავუგდოთ. სხვა საკითხია, თუკი მადა დაგერღვათ ან პირიქით, მადის დასაკმაყოფილებლად ბევრი ძალისხმევა გჭირდებათ – ამ შემთხვევაში ღირს, რომ ამის მიზეზი გამოიძიოთ, ნაცვლად იმისა, რომ საკუთარ ნება–სურვილს ებრძოლოთ.
მზარეულობის ჩვევა
ინდურ სამზარეულოში ნახევარფაბრიკატები არ არსებობს, და ეს საშუალებას იძლევა რომ მრავალი პრობლემა ავიცილოთ, რომლებთანაც ჩვენ გვაქვს შეხება. თუკი გამონახავთ სულ ცოტა დროს მაინც, რომ მოამზადოთ მარტივი კერძები, რომლებიც დიდ დროს არ ითხოვენ, ამ შემთხვევაში დიდად დაეხმარებით საკუთარ ორგანიზმს. იდეალში აიურვედა გვირჩევს ცოცხალი საკვების მიღებას, განმეორებითი თერმული დამუშავების გარეშე.
ჭამა, როგორც რიტუალი
ძველი წესი – „როცა ვჭამ – ყრუ და მუნჯი ვარ“ მოწოდებას ჰგავს, რომ საჭმელზე იყო კონცენტრირებული, და არა საუბარზე და ხვალინდელ დღეზე ფიქრზე. ეს საკვებს ნორმალურად მონელების საშუალებას აძლევს. გარდა ამისა, აიურვედულ პრაქტიკაში მნიშვნელოვანი როლი ეთმობა მომზადების პროცესს: ითვლება, რომ ის ენერგია, რომელსაც საჭმელის მომზადების პროცესში ჩადებთ, ყველას გადაეცემა, ვინც ამ კერძებს მიირთმევს.
მოიწყვეთ განტვირთვის დღე
დასვენების ერთ დღეს, ყოველ შემთხვევაში მძიმე საჭმელისგან, ჩვეულებრივ სარგებელი მოაქვს სულიერი და ფიზიკური სიმსუბუქის შეგრძნების სახით. განტვირთვის დღეების ვარიანტი ურიცხვია – და შეგიძლიათ ექსპერიმენტებიც კი ჩაატაროთ.
მოიხმარეთ სანელებლები
ცნობილია, რომ ინდური სამზარეულო ერთერთი ყველაზე მრავალფეროვანი და შეზავებულია. საქმე იმაშია, რომ სანელებლები უამრავ ნივთიერებებს შეიცავენ, რომლებიც ჩვეულებრივ პროდუქტებში, როგორც წესი, არ გვხვდება. იდეალში სანელებლებს ინდივიდუალურად არჩევენ, მაგრამ შესაძლებელია ასევე, რომ ნიუანსებს არ ჩავუღრმავდეთ, მაგრამ არ დავიზაროთ და ჩვეულებრივი კერძები გავამრავალფეროვნოთ.
სხვა სტატიები ამ თემაზე:
* ინდური სამზარეულო
1 комментарий:
friad saintereso iyo!
Отправить комментарий