ქაშმირული ზაფრანა
დიდად ფასობს მთელ მსოფლიოში. მისი მოყვანა ჯერ კიდევ 16–ე საუკუნეში დაიწყეს და დღემდე
ქაშმირელები მთელი სამუშაოების ძირითად ნაწილს ხელით ასრულებენ. საკმარისი რაოდენობით
ქაშმირული ზაფრანას მოყვანა და მოსავლის აღება არც ისე მარტივი საქმეა. ამ სათუთ მცენარეს
თიხის შემცველი მიწები უყვარს, რომლებიც დრენაჟებით უნდა იყოს აღჭურვილი და ეს ყვავილი
მაისიდან ნოემბრის ჩათვლით იზრდება, ხოლო ნოემბერში იღებენ პირველ მოსავალსაც. ამასთან
ფასეულია მხოლოდ ყვავილის უმცირესი ზომის დინგები, რომლებსაც შემდეგ მზეზე აშრობენ.
ერთი კილოგრამი
მზა პროდუქტის მისაღებად აუცილებელია დაახლოებით 170 ათასი მცენარის მოყვანა. სწორედ
ამიტომაც ქაშმირული ზაფრანა მსოფლიოში ერთერთ ყველაზე ძვირფას სანელებლად ითვლება.
იმ ერთ კილოგრამს მწარმოებლები 3500 აშშ დოლარად ჰყიდიან. ქაშმირის მოსახლეობაში დიდი
პოპულარობით სარგებლობს ზაფრანას და ნუშისგან დამზადებული ტრადიციული ტკბილი ჩაი, რომელსაც
ქაჰვა ჰქვია. ეს ჩაი აუცილებლად უნდა გასინჯოთ, თუკი ქაშმირში მოგიწევთ გასეირნება.
სხვა სტატიები ამ თემაზე:
* ინდური სამზარეულო
1 комментарий:
ვაიმე როგორ დამაინტერესა <3
Отправить комментарий